查看: 15475|回復: 78

XO醬

材料﹕

乾貝 200克 (一斤大約600克)
金華火腿 60克
馬友鹹魚 60克
蝦米 100克
乾頭 10個
蒜頭 2個
小魚乾 60克
黑糖 1湯匙
蝦籽 四分之一杯
辣椒 100克
辣椒粉 酌量
油 1杯

做法

材料都預備好,基本上已完成了一半的製作。樣樣少少,加起來就一大堆,所以一定要用一個大鍋炒。

1. 先將乾和蒜頭用油爆香
2. 轉小至中火,將所有其他材料加入
3. 接的時間,需要不時兜炒鍋中的材料,目標是將材料煮熟,和將水分烘乾,大約需要半句鐘

儲存:至於一次做多少分量,便得自己先盤算一下需要。因為買齊東西,切材料都要時間,所以一般都會做多一點。但因為自家做的,沒有用大量的油,也沒有防腐劑,要保存,我會等冷卻之後,分作小包儲存在冰箱內,一次拿一包出來吃。一包吃不完,會存放在雪櫃內,在二至三個星期內吃完。

評分

查看全部評分

回復

回覆 1# tingting5121985

之前有朋友個朋友整過,一次整幾十瓶,好好彩咁分到一瓶,自家製真係正d的!
回復

回覆 2# 米雪

你去學整下呀
回復

回覆 3# tingting5121985

我同小魔怪唔同的地方是:我唔會去整..........然後質人食.........
回復

回覆 4# 米雪

{:4_179:}
真係咁慘呀!外賣仔??
回復

回覆 5# tingting5121985

食一個相信「落錯咗鹽,溝返多d糖落去中和返就得」既人整既野食,你點睇?
回復

回覆 6# 米雪

明白!佢真係好smart ya,我都係唔好亂來呀!
我唔想做幫凶呀{:5_223:}
回復

回覆 7# tingting5121985

唔緊要,你有好野梗要SHARE,最重要係搵外賣仔掩住小魔怪對眼同阻止佢買材料啫......
回復

回覆  tingting5121985

唔緊要,你有好野梗要SHARE,最重要係搵外賣仔掩住小魔怪對眼同阻止佢買材料啫... ...
米雪 發表於 2012-8-4 23:03

佢唔係8月都答應唔煮野食?
回復

回覆 9# mukkei

原來有咁既事?係就好.......我地8月睇完D帖,然後9月埋咗佢等小魔怪睇唔到!
回復