查看: 1612|回復: 7

「有問有答《基本法》問答比賽」開始接受報名

【答問題✍贏獎品】「有問有答《基本法》問答比賽」開始接受報名
2022年係香港特別行政區(香港特區)成立二十五周年嘅歷史時刻,亦標誌著《基本法》已經喺香港特區生效二十五載!唔知道你對《基本法》及有關法律又有幾多認識呢?
立即參加由民政及青年事務局、公民教育委員會及憲法和基本法推廣督導委員會本地社區工作小組舉辦嘅「有問有答《基本法》問答比賽」啦!你只需要回答初賽2⃣0⃣條問題,就有機會獲贈精美紀念品。答啱最多問題嘅參加者,仲有機會晉身決賽,贏取價值高達$6,000港元嘅豐富獎品!
問答比賽內容圍繞《憲法》與《基本法》嘅關係、《基本法》所有章節及其歷史,以及《中華人民共和國香港特別行政區維護國家安全法》。比賽設有親子組、高小組、中學組同公開組,大人小朋友都一定啱玩‍‍‍!
心動不如行動,即刻Click入‍ www.cpce.gov.hk/basiclaw2022-23 經網上參賽,12月30日就截止㗎喇‼
#憲法 #基本法 #中華人民共和國香港特別行政區維護國家安全法 #有問有答基本法 #問答比賽 #有獎比賽 #答問題 #贏獎品 #親子組 #高小組 #中學組 #公開組 #民政及青年事務局 #公民教育委員會 #憲法和基本法推廣督導委員會本地社區工作小組
回復

THANKS
回復

THANKS
回復

thanks
回復

thanks
回復

thanks
回復

Thanks