查看: 1893|回復: 31

[附會員報告] 「智慧城市」巡迴展覽 (至25/6)

【「智慧城市」巡迴展覽第四季 —— 中西區】
「智慧城市」巡迴展覽今日嚟到呢幢已經超過80年歷史嘅建築物中環街市,為大家繼續展示創新科技點樣推動智慧城市嘅發展
大家郊遊遠足時有無見過水塘上有啲黃色船仔?呢啲其實係 #水務署 近年引入嘅無人船系統,專門用嚟監測水塘水質,‍工作人員透過基站電腦,可以遠距離控制無人船嘅航道,並在指定位置進行水質監測及取樣,確保食水水質安全。
仲有,#機電工程署 設計咗一套運用政府物聯通 (GWIN) 嘅遠足安全試驗系統及裝置,就算位處只有微弱甚至無網絡覆蓋嘅偏遠地區,都可以提供定位同埋求救功能,配合政府物聯通無人機,可建立一個流動物聯網絡。呢個研發項目重喺2022年榮獲日內瓦國際發明展嘅銀獎。另外,一款可以連接智能電話嘅裝置亦正在試驗當中,呢個裝置可以喺流動網絡及政府物聯通之間切換,增強系統嘅定位追蹤能力。
現場仲有介紹其他智慧科技同埋互動遊戲,「#智方便」嘅流動登記隊亦都會喺現場為各位登記「智方便」或者升級到有數碼簽署功能嘅「智方便+」。
想了解更多智慧城市嘅詳情,大家記得嚟巡迴展覽參觀啦~
第四季「智慧城市」巡迴展覽地點詳情:
#中西區:6月1日至4日 中環街市二樓24小時通道 (上午10時至晚上8時)
#屯門區:6月8日至11日 屯門 V city 商場MTR層中庭 (上午10時至晚上8時)
#東區:6月15日至18日 柴灣新翠商場一樓中庭 (上午10時至晚上8時)
#大埔區:6月22日至25日 大埔超級城一樓中庭(C區) (上午10時至晚上8時)
#資科辦 #OGCIO #香港智慧城市藍圖2_0 #智慧城市 #智慧香港 #智慧郊遊 #智慧政府 #無人船系統 #政府物聯通 #iAMSmart #使用智方便生活新體驗

https://www.facebook.com/OGCIOHK ... VxbtNcRh3eHKo3ZbTNl

會員報告紀念品, 回覆即見
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

回復

Thanks
回復

thanks
回復

Thank you
回復

thanks
回復

thanks