查看: 2985|回復: 4

[資訊分享] 綠領行動「利是封回收重用大行動 2016」

【利是封公眾收集點 公佈!!!】
係咪等到頸都長呢?係時候公佈今年既回收地點喇!
今年收集日期係2月16日至3 月4日(初九至年廿六),請盡情響應!!!

注意!!!由於自動黏貼口既利是封好難循環再用,所以我地希望大家今年開始唔好將自動黏貼口既利是封放入收集箱。仲有,太皺同寫左都唔prefer,多謝合作!

另外,聆聽左上年大家既意見,今年既收集點地址除左按機構分類外(P.1-14),仲有按地區分類(P. 15-27),方便大家查閱!
Let's go 回收!!!GOGOGO!!

公眾收集點List: https://goo.gl/ygvCuA

回復

最好自己用得著就留返下年重用la!
因為捐出去係好事, 但變相要人地處理, 人地都會簡單分類, 仲要貼個貼紙話係回收利是封
自己重用咪仲好!!! 其實環保意識係要自己實踐而唔係交俾人就等於做左環保

評分

查看全部評分

回復

回覆 2# onepiece

講得好!不過香港寸金尺土,真係肯收埋既人真係未必咁多!

有時真係唔想唔環保,但係,屋就係咁細,都唔知點算好。{:5_275:}
回復

可以試下用幾多先拎幾多,例如之前抽獎獎品係利是封我一定唔會抽,因為用唔著。我地需求少,市場供應就自然會減少(經濟學好似係咁),咁整新利是封既機構發現送唔晒出去既話,製作量自然就會減少。

既然我地屋企係寸金尺土,難道環團同埋堆填區就唔係寸金尺土?難道我地真係要睇住政府破壞郊野公園去擴建堆填區或其他發展?起堆填區咪一樣用緊我地自己錢!!! {:5_308:}{:5_307:}
回復

Thanks
回復